فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سلامت محور
سال ششم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا طاهری قره قاچ، اباسط میرزایی* صفحات 1-14
    مقدمه

    سلامت بیماران و پیشرفت در بهبودی آ ن ها متاثر از تعهد و کیفیت خدمات ارایه شده توسط پرستاران می باشد. از آنجا که بخشی از تعهد و کیفیت زندگی کاری پرستاران، متاثر از عدالت سازمانی و بهزیستی در محیط کار آنان می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین عدالت سازمانی با بهزیستی در پرستاران انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بود که به شیوه مقطعی در سال 1397 انجام شد. 225 پرستار از دو بیمارستان دولتی و دو بیمارستان خصوصی شهر گنبدکاووس به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های عدالت سازمانی و بهزیستی در کار بود. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری اسپیرمن انجام شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 وارد شدند.

    یافته ها

    عدالت سازمانی در بیمارستان های دولتی و خصوصی در سطح متوسط و بهزیستی در کار در بیمارستان های دولتی و خصوصی در سطح خوب قرار داشت. بین میانگین نمره عدالت سازمانی با بهزیستی در کار پرستاران بیمارستان های دولتی رابطه معنی دار و مثبتی دیده شد (0/006=P).

    بحث و نتیجه گیری: 

    برگزاری دوره های آموزشی ارتباط بین فردی و تعاملات اجتماعی به تمام کارکنان پرستاری در تمامی بخش های درمانی جهت تقویت بهزیستی در کار ضرورت دارد. همچنین لزوم ارزشیابی دوره ای از وضعیت نمره عدالت سازمانی در بین کارکنان بر مبنای استانداردها صورت گرفته تا کاستی ها و یا نواقص موجود رفع گردد.
     

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، بهزیستی در کار، پرستار، بیمارستان دولتی، بیمارستان خصوصی
  • نسرین طبسی نژاد، منصوره صافی زاده، مهری حسن زاده، سیروس سالاری، مهین صابر ماهانی، بتول دامادی* صفحات 15-24
    مقدمه

    میزان مرگ ومیر مادران به علت عوارض بارداری و زایمان از مهم ترین شاخص هایی است که نشان دهنده وضعیت توسعه کشورها می باشد که رابطه مستقیمی با شرایط زایمان دارد. با توجه به افزایش زایمان در منزل این پژوهش با هدف بررسی دیدگاه های مادران تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمان در خصوص دلایل انجام زایمان در منزل انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مقطعی بر روی 503 نفر از مادران تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمان که به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شده بودند، انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری و با آزمون های آماری توصیفی و رگرسیون لجستیک در نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

     بیشترین علل زایمان در منزل، بالا بودن هزینه زایمان در بیمارستان ها (71/4%) و تصمیم خانواده (33/4%) بود. وجود شرایط جوی نامناسب (0/6%) کمترین نقش را در زایمان در منزل به خود اختصاص داد. بیشترین آمار زایمان در منزل مربوط به جمعیت غیر ایرانی (98/4 درصد) بود. بر اساس برازش مدل رگرسیون لجستیک، تنها متغیرهای تعداد بارداری و تعداد مرده زایی اثر معنی داری بر زایمان در منزل داشتند.

    بحث و نتیجه گیری:

     با توجه به این که هزینه های بالای زایمان در بیمارستان ها مانع اصلی مراجعه زنان غیرایرانی می باشد، ضرورت دارد که با تدوین سیاست های جدید در خصوص پذیرش آنان در بیمارستان های دولتی و بیمه نمودن آنان، زمینه سازی مناسب برای زایمان در بیمارستان ها صورت گیرد.

    کلیدواژگان: زایمان در منزل، عوامل موثر، زنان، مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاه های بهداشتی
  • رستم صابری فر* صفحات 25-38
    مقدمه

    اکنون ویروس کرونا تقریبا تمام کشورهای جهان و اغلب شهرهای ایران را درگیر نموده و با توجه به پیامدهای متعدد آن، شناخت نحوه توزیع و انتشار این ویروس، می تواند ضمن کمک به کشف شیوه های مقابله، بازگشت به زندگی در مناطق کم خطر را تسریع نماید. هدف از این مطالعه، ارزیابی وضعیت محلات و مناطق شهری مشهد و تعیین و مناطقی که کمترین و بالاترین تاثیر را از این تهدید را داشتند، بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی به صورت مقطعی در بهار سال 1399 در سیزده منطقه شهرداری شهر مشهد و با استفاده از برداشت های میدانی و اطلاعات ارایه شده از سوی 300 کاربری که برای این منظور آموزش دیده بودند، به انجام رسید. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه آنلاین طراحی شده تحت وب و سازگار با تلفن های هوشمند بود. داده ها با استفاده از نرم افزار اطلاعات جغرافیایی ArcGIS نسخه 10/7 تحلیل و به نقشه تبدیل شدند.

    یافته ها

    مقایسه داده ها واقعی و میدانی با موارد منتشر شده در فضای مجازی و شبکه های غیررسمی نشان داد که تمرکز مبتلایان به این ویروس در بخش های خاصی از شهر بیشتر بود و مناطق پرخطر دقیقا همان مناطقی نبودند که توسط کاربران فضاهای مجازی معرفی شده بودند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    طراحی سامانه ای که بتواند تمرکز مبتلایان به این ویروس را در اختیار همگان و به شکل رسمی قرار دهد که ضمن آن که متولیان بهداشت را یاری رسان خواهد بود، مردم را زودتر به روال عادی زندگی برخواهد گرداند.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، پهنه بندی خطر، سیستم های اطلاعات جغرافیایی. روش شکار مجدد
  • مصطفی صادقی، الهام شکیبا*، منور نادری صفحات 39-49
    مقدمه

    فرهنگ سازمانی می تواند بر اطلاعات سلامت اثر مثبتی داشته باشد و گنجاندن آن در بحث سواد سلامت بر شناخت سلامت به عنوان یک مفهوم فرهنگی تاثیر دارد. بنابراین هدف این پژوهش تعیین رابطه سواد سلامت با فرهنگ سازمانی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1397 بود.

    روش بررسی

    این پژوهش توصیفی-تحلیلی به صورت مقطعی و بر روی 137 نفر از کارکنان دانشکده ها و سازمان مرکزی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان که به روش سرشماری انتخاب شده بودند، انجام شد برای گردآوری داده ها از پرسشنامه سواد سلامت و فرهنگ سازمانی استفاده گردید. از آزمون های آماری کای دو، ضریب همبستگی پیرسون و واریانس یک طرفه برای تحلیل داده ها استفاده شد. داده ها وارد نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 شدند.

    یافته ها:

     میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه 38/9 سال بود. بیشترین میانگین امتیاز سواد سلامت و فرهنگ سازمانی به ترتیب مربوط به فهم و مشارکت و کمترین به ترتیب مربوط به تصمیم گیری و انطباق پذیری بود. وضعیت سواد سلامت افراد در رابطه با فرهنگ سازمانی خوب بود. هر چهار بعد فرهنگ سازمانی با بعد تصمیم گیری و ارزیابی سواد سلامت ارتباط معنادار داشتند. تحصیلات تنها با بعد انطباق پذیری فرهنگ سازمانی و سن فقط با دو بعد دسترسی و خواندن سواد سلامت رابطه معنادار داشتند.

    بحث و نتیجه گیری:

     ارتقاء فرهنگ سازمانی کارکنان از طریق آموزش های پرسنلی، یادگیری سازمانی، تغییرات سازمانی و منظور کردن این موارد در برنامه ریزی استراتژیک می تواند ارتقاء سواد سلامت آنان را به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، فرهنگ سازمانی، کارکنان اداری
  • پروانه اصفهانی*، مژگان افشین، فائزه رسولخانی، نجمه عزیزی صفحات 51-65
    مقدمه

    افسردگی یک مشکل شایع در دوران بارداری است که می تواند سلامت مادر و نوزاد را در معرض خطر قرار دهد. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع افسردگی در زنان باردار ایرانی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت فراتحلیل (متاآنالیز) از اول فروردین 1378 تا پایان 31 تیر 1399 انجام شد. کلیه مقالات علمی منتشر شده افسردگی در زنان باردار ایرانی در شش پایگاه داده ای و موتور جستجوگر Google Scholar جستجو و ارزشیابی کیفی شدند. ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخص  I2  و احتمال سوگیری در انتشار توسط آزمون Egger و مدل متارگرسیون برای ارزیابی متغیرهای مظنون به ناهمگونی در سطح معناداری 05 /0 بررسی شد. در نهایت، تعداد 33 مقاله با استفاده از نرم افزار CMA تحلیل شد.

    یافته ها: 

    بر مبنای مدل تصادفی، شیوع افسردگی در زنان باردار ایرانی برابر با 10/9 درصد (14/54-8/2 درصد: حدود اطمینان 95%) به دست آمد. بیشترین شیوع در شهر بناب در سال 1394 برابر با 44/8 درصد (53/6-36/3 درصد: حدود اطمینان 95%) و کمترین شیوع در تهران در سال 1380 برابر با 0/7 درصد (1/3-0/4 درصد: حدود اطمینان 95%) محاسبه شد. بین سال، حجم نمونه، میانگین سنی و شیوع افسردگی در زنان باردار ایرانی ارتباط معناداری وجود داشت ( P <0.05 ).

    بحث و نتیجه گیری:

     بر مبنای نتایج این مطالعه، افسردگی تقریبا روی یک دهم از زنان باردار تاثیرگذار است. بنابراین، ضروری است به منظور کاهش افسردگی در این گروه، اقداماتی نظیر ورزش و روانی درمانی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، زنان باردار، شیوع، ایران
  • مرتضی رابطی، مریم تاجور، مریم السادات عسکری، ماریتا محمدشاهی، ابراهیم جعفری پویان* صفحات 67-81
    مقدمه

    عملکرد بخش اورژانس به عنوان یکی از پرمخاطره ترین مناطق درمانی، تاثیر فراوانی ‏بر عملکرد سایر بخش های بیمارستان دارد. در این مطالعه به بررسی تاثیر برنامه حضور پزشکان متخصص مقیم در طرح تحول نظام سلامت بر شاخص های عملکردی بخش اورژانس در بیمارستان های علوم پزشکی تهران پرداخته شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر، مطالعه توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 1398 در بخش های اورژانس کلیه بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. شش شاخص عملکردی اورژانس به صورت میانگین ماهانه و در دو بازه زمانی 26 ماهه قبل و 46 ماهه بعد از اجرای برنامه از طریق مراجعه به واحد بیمارستان‎ها گردآوری شدند. داده ها با استفاده از مدل سری زمانی منقطع با نرم افزار های Eviews نسخه 10 و SPSS نسخه 24 تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    اجرای برنامه بر سطح و روند شاخص های درصد بیماران تعیین تکلیف شده ظرف مدت 6 ساعت، بیماران خارج شده از اورژانس ظرف مدت 12 ساعت، عملیات احیا قلبی ریوی ناموفق و میانگین زمان تریاژ سطح دو تاثیر معناداری نداشت اما بر سطح و روند شاخص درصد ترک بخش اورژانس با مسئولیت شخصی تاثیر معناداری داشت. اجرای برنامه بر روند شاخص میانگین زمان تریاژ سطح یک تاثیر معناداری نداشت اما بر سطح شاخص مذکور تاثیر معناداری داشت.

    بحث و نتیجه گیری:

     اگرچه برخی از شاخص های عملکردی بخش اورژانس بعد از اجرای برنامه بهبود یافتند اما همچنان زیرساخت هایی از جمله تامین نیروی انسانی و برگزاری دوره های آموزشی مدون و اثربخش جهت اجرای مطلوب این طرح مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: برنامه حضور پزشکان متخصص مقیم، بخش اورژانس، طرح تحول نظام سلامت، آنالیز سری زمانی منقطع، شاخص عملکردی اورژانس
  • فاطمه فهیمی حصاری، حمیدرضا زنده طلب*، مسعود زارع، حمیدرضا بهنام وشانی صفحات 83-98
    مقدمه

    ایجاد و توسعه رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در زنان میانسال تاثیر بالقوه ای در پیشبرد سلامتی و کیفیت زندگی آنان دارد. از این رو طراحی مداخلات آموزشی مناسب در این گروه ضروری است. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در زنان میانسال انجام گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مداخله ای در سال 1398 بر روی 64 نفر از زنان میانسال مراجعه کننده به دو مرکز جامع خدمات سلامت در مشهد انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت و پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بود که قبل و بعد از آموزش در دو گروه مداخله و کنترل تکمیل شد. از آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی و من ویتنی یو استفاده گردید.

    یافته ها: 

    قبل از مداخله دو گروه کنترل و مداخله از نظر میانگین نمره کلی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت همسان بودند اما یک ماه پس از مداخله میانگین نمره کلی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت و ابعاد آن در گروه مداخله به طور معنی داری بالاتر از گروه کنترل بود.

    بحث و نتیجه گیری: 

    آموزش بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی می تواند رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت را بهبود بخشد لذا ضرورت دارد در مراکز بهداشتی به مراقبین سلامت آموزش های لازم در مورد استفاده از الگوهای تغییر رفتار داده شود.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت، زنان میانسال، آموزش
  • آذر گنجور، بهنام طالبی* صفحات 99-111
    مقدمه

    ارتقاء سلامت در مدارس همچنان از اولویت های نظام سلامت بوده است و در این راستا توجه به فضای بهداشتی و رعایت استانداردها یک الزام تعیین کننده است. هدف از پژوهش حاضر آسیب شناسی فضای بهداشتی مدارس ابتدایی نواحی 2 و 5 آموزش و پرورش تبریز بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 1396 در مدارس ابتدایی دو ناحیه آموزش و پرورش شهر تبریز که با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شده بودند، انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از چک لیست محقق ساخته مبتنی بر آیین نامه بهداشت مدارس انجام شد. داده های پژوهش با آزمون تحلیل عاملی اکتشافی و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    تحلیل داده ها، آسیب های فضای بهداشتی مدارس را در 8 عامل کمبود سیفون توالت، کمبود اتاق و امکانات اولیه بهداشت، وضعیت نامناسب بهداشتی دستشویی، کمبود امکانات ثانویه بهداشتی، نامناسب بودن وضعیت آبخوری ها، نامناسب بودن وضعیت بهداشتی توالت ها، کمبود امکانات مربوط به معاینه و نظافت، نامناسب بودن آبخوری ها را با ارزش ویژه بالای یک و به عنوان عوامل اصلی دسته بندی کردند. در مجموع 67 درصد واریانس آسیب های فضای بهداشتی را تبیین نمود.

    بحث و نتیجه گیری: 

    توجه به ارتقاء بهداشت محیط در فضاهای بهداشتی و تامین امکانات لازم مطابق با استانداردها و همچنین تهیه تجهیزات و فضای لازم جهت ارایه خدمات بهداشتی در مدارس ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: فضای بهداشتی، مدارس، امکانات بهداشتی، استانداردهای بهداشت، تحلیل عاملی
|
  • HamidReza Taheri Ghareghach, Abaset Mirzaei* Pages 1-14
    Background & Objectives

    Patientschr('39') health and recovery progress are affected by the quality of services provided by nurses and their commitment. Since part of the nurses’ commitment and quality of work is affected by organizational justice and workplace well-being, the present study was done to determine the relationship between organizational justice and workplace well-being in nurses.

    Methods

    In this descriptive-analytical study done in a cross-sectional manner in 2019, 225 nurses from two public hospitals and two private hospitals in Gonbad-e-kavus city were selected through simple random sampling. Data gathering tools were organizational justice and well-being questionnaires. Data were analyzed using Spearman statistical test and through SPSS statistical software version 22.

    Results

    Organizational justice in the studied public and private hospitals was at a moderate level and workplace well-being in the studied private and public hospitals was good. There was a significant and positive relationship between the mean score of organizational justice and workplace well-being in public hospitals (P=0.006).

    Conclusion

    Conducting interpersonal and social interaction training courses for all nursing staff in all health departments is essential to enhance well-being at work. There is also a need to periodically evaluate the status of organizational justice based on standards to address shortcomings or deficiencies.

    Keywords: Organizational justice, Well-being at work, Nurse, Public hospital, Private hospital
  • Nasrin Tabasinezhad, Mansoureh Safizadeh, Mehri Hasanzadeh, Sirous Salari, Mahin Saber Mahani, Batool Damadi* Pages 15-24
    Background & Objectives

    Maternal mortality rate due to complications of pregnancy and delivery is one of the most important indicators of the development status of countries which has a direct relationship with delivery conditions. Preposition home delivery increase, this study has been done for the purpose of study of mothers views who are under Kerman Medical Sciences University for causes detecting of delivery at home.

    Methods

    This study was a descriptive-analytical one that was performed cross-sectionally on 503 mothers who are under comprehensive health service centers of Kerman University of Medical Sciences who were included in the study using convenience sampling method. The data were collected using a researcher-made questionnaire and were analyzed by descriptive statistics as well as logistic regression in SPSS software

    Results

    The most causes of home delivery were the high cost of delivery at hospitals (71.4%) and family’s decision (33.4%).  Unfavorable weather conditions (0.6%) had the least important role in home birth. The highest number of home births was related to non-Iranian population (98.4%). Based on the goodness of fit of logistic regression model, only the number of pregnancies and number of stillbirths had a significant effect on home birth.

    Conclusion

    Since the high cost of delivery at hospital is the major reason preventing non-Iranian women from referring to the hospital, it is necessary to adopt new policies for admission of non-Iranian women in public hospitals and provide insurance to them so that they would be encouraged to have delivery at hospital.

    Keywords: Home Birth, Effective factors, Women, Comprehensive Health Service Centers, Health Centers
  • Rostam Saberifar* Pages 25-38
    Background & Objectives

    Coronavirus has now affected almost all countries in the world and most cities in Iran, and given its numerous consequences, understanding how the virus is distributed and spread can help both discover the treatment methods and return to normal life. To this end, the present study aimed to assess the status of neighborhoods and urban areas of Mashhad and determine the areas least and most affected by this threat.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted cross-sectionally in the spring of 2020 in thirteen districts of Mashhad Municipality, using field survey and information provided by 300 users who had been trained for this purpose. The data collection tool was an online web-based questionnaire compatible with smartphones. Data were analyzed and mapped using Geographic Information Software (ArcGIS 10.7).

    Results

    Comparison of real field data with those published in cyberspace and unofficial networks showed that the number of infected people was higher in certain parts of the city and high-risk areas were not exactly the same areas identified by cyberspace users.

    Conclusion

    If a system is designed with the ability to officially provide information about the concentration of those infected with the virus to everyone, the people’s lives will be brought back to normal conditions sooner and the health authorities will also be assisted in their mission

    Keywords: Corona Virus, Risk Zoning, Geographic Information Systems, Recapture Method
  • Sadeghi Mostafa, Elham Shakiba*, Monavar Naderi Pages 39-49
    Background & Objectives

    Organizational culture can have a positive effect on health information and including organizational culture in discussions of health literacy influences the recognition of health as a cultural concept. Therefore, the objective of this study was to determine the relationship between health literacy and organizational culture among the staff of Rafsanjan University of Medical Sciences in 2018.

    Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed on 137 employees of the faculties and the central organization of Rafsanjan University of Medical Sciences who were selected by census method. The Health Literacy and Organizational Culture Questionnaire was used to collect data. Chi-square, Pearson correlation coefficient, and ANOVA were used to analyze the data. Data were entered into SPSS statistical software version 21.

    Results

    The mean age of the study participants was 38.9 years. The highest mean scores of health literacy and organizational culture were for understanding and participation, respectively, and the lowest were for decision-making and adaptability, respectively. Peoplechr('39')s health literacy status as related to organizational culture was good. All four dimensions of organizational culture had a significant relationship with decision-making and evaluation of health literacy. Education had a significant relationship only with the adaptability dimension of organizational culture and age had a significant relationship only with access and reading health literacy.

    Conclusion

    Improving the organizational culture of employees through personnel training, organizational learning, organizational change, and including these items in strategic planning can improve their health literacy.

    Keywords: Health Literacy, Organizational Culture, Administrative Staff
  • Parvaneh Isfahani*, Mozhgan Afshin, Faezeh Rasulkhani, Najmeh Azizi Pages 51-65
    Background & Objectives

    Depression is a common problem during pregnancy that can endanger the health of mother and baby. Therefore, the objective of this study was to determine the prevalence of depression in Iranian pregnant women.

    Methods

    This study was performed using a meta-analysis from March 21, 1999 to July 21, 2020. All scientific articles on depression in Iranian pregnant women were searched in six databases as well as Google Scholar search engine and evaluated qualitatively. The heterogeneity of the studies was checked using I2 index, the possibility of publication bias was evaluated by Egger test, and meta-regression model was used to assess variables suspected of heterogeneity at significance level of 0.05. Finally, 33 studies were analysed using CMA.

    Results

    Based on the random model, the prevalence of depression in Iranian pregnant women was 10.9% (95% confidence interval: 8.2% - 14.54%). The highest prevalence was in Bonab in 2015 as 44.8% (95% confidence interval: 36.3%-53.6%) and the lowest prevalence was in Tehran in 2001 as 0.7% (95% confidence interval: 0.4%-1.3%). There was a significant relationship between year, sample size, mean age, and the prevalence of depression in Iranian pregnant women (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, depression affects approximately one-tenth of pregnant women. Therefore, it is necessary to take actions such as exercise and psychotherapy to reduce depression in this group. 

    Keywords: Depression, Pregnant Women, Prevalence, Iran
  • Morteza Rabeti, Maryam Tajvar, Maryam Sadat Askari, Marita Mohammadshahi, Ebrahim Jaffari Poyan* Pages 67-81
    Background & Objectives

    The performance of the emergency department as one of the most dangerous treatment areas has a great impact on the performance of other hospital departments. This study investigated the effect of specialist residency program in the health system reform plan on the performance indicators of the emergency departments in hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences.

    Methods

    The present study was a descriptive-analytical cross-sectional one that was performed in 2019 in the emergency departments of all hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences. Six emergency performance indicators were collected on an average monthly basis in two time periods, 26 months before and 46 months after the implementation of the program, by referring to the hospital units. The data were analyzed using interrupted time series model with Eviews 10 and SPSS 24.

    Results

    The implementation of the program did not have a significant effect on the level and trend of the percentage of some indicators including patients decided upon within 6 hours, patients discharged from the emergency department within 12 hours, unsuccessful cardiopulmonary resuscitation, and mean triage time (level 2). However, it had a significant effect on the level and trend of the percentage of discharge against medical advice. Implementation of the program did not have a significant effect on the trend of the mean triage time (level one), but had a significant effect on the level of the said indicator.

    Conclusion

    Although some of the performance indicators of the emergency departments improved after the implementation of the program, still certain infrastructure such as human resources supply and holding well-organized and efficient training courses are needed for the proper implementation of this program.

    Keywords: Specialist Residency program, Emergency service, Health sector reform, interrupted time series analysis, Emergency performance index
  • Fateme Fahimi Hesari, HamidReza Zendetalab*, Masoud Zare, HamidReza Benam Vashani Pages 83-98
    Background & Objectives

    Creating and developing health-promoting behaviors in middle-aged women has a potential impact on promoting their health and quality of life. Therefore, it is necessary to design appropriate educational interventions in this group. The objective of this study was to determine the effect of education based on health belief model on health-promotion behaviors in middle-aged women.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed as an intervention in 2019 on 64 middle-aged women referring to two comprehensive health services centers in Mashhad. Data collection tools were a standard questionnaire of health-promotion behaviors and a researcher-made questionnaire based on the health belief model that was completed before and after training in two intervention and control groups. Independent t-test, paired t-test and Mann-Whitney U test were used.

    Results

    Before the intervention, the two control and intervention groups were identical in terms of the mean overall score of health-promotion behaviors, however, one month after the intervention, the mean overall score of health-promotion behaviors and its dimensions in the intervention group was significantly higher than that in the control group.

    Conclusion

    Education based on the health belief model can improve health-promotion behaviors. Thus, it is necessary for health care providers in health centers to be trained on using models of behavior change.

    Keywords: Health Belief Model, Health-Promotion Behaviors, Middle-Aged Women, Education
  • Azar Ganjvar, Behnam Talebi* Pages 99-111
    Background & Objectives

    Health promotion in schools remains a priority for the health system; in this regard, paying attention to the sanitary facilities and observing the standards is a determining requirement. The objective of this study was to investigate the status of the sanitary facilities of primary schools in Tabriz, educational districts 2 and 5.

    Methods

    The present study was a descriptive-analytical cross-sectional one conducted in 2017 in the primary schools of two educational districts in Tabriz, which were selected using proportionate stratified random sampling. The data were collected using a researcher-made checklist based on school health regulations. The data were analyzed using exploratory factor analysis via SPSS software version 22.

    Results

    Data analysis categorized school health problems into eight main factors including lack of toilet siphons, lack of room and basic sanitary facilities, poor sanitary condition of the toilet, lack of secondary sanitary facilities, poor condition of drinking fountains, inappropriate sanitary condition of the toilets, lack of facilities for inspection and cleaning, and the unsuitability of the drinking fountains with an eigenvalue higher than 1. In total, 67% variance explained the problems related to the sanitary facilities.

    Conclusion

    It is necessary to pay attention to promoting environmental health in sanitary facilities and provide the necessary facilities in accordance with the standards, as well as the necessary equipment and space to provide health services in schools.

    Keywords: Sanitary Facilities, Schools, Health Facilities, Health Standards, Factor Analysis